Składniki:
- 1.5 l wywaru z kości i warzyw,
- 25 dag grochu,
- 30 dag ziemniaków,
- 20 dag kiełbasy,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 8 dag cebuli,
- 2 dag mąki,
- sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeraneku (można więcej)
- przyprawa maggi do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Dodać je do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, zeszklić i wymieszać z mąką.
Lekko zrumienić. Połączyć z zupą. Dodać kiełbasą pokrojoną w półplasterki i startą na na małych oczkach tarki ugotowaną marchewkę, oraz majeranek. Gotować 2 minuty i doprawić do smaku solą pieprzem i przyprawą maggi.
Offline