Składniki: - 1.5 l wywaru z ko¶ci i warzyw, - 25 dag grochu, - 30 dag ziemniaków, - 20 dag kiełbasy, - 10 dag boczku wędzonego, - 8 dag cebuli, - 2 dag m±ki, - sól, pieprz, li¶ć laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego - 1 łyżeczka majeraneku (można więcej) - przyprawa maggi do smaku.
Sposób przyrz±dzenia: Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Dodać je do grochu pod koniec gotowania wraz z li¶ciem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać i pokroić w drobn± kostkę. Boczek pokroić w kostkę, czę¶ciowo stopić, dodać cebulę, zeszklić i wymieszać z m±k±. Lekko zrumienić. Poł±czyć z zup±. Dodać kiełbas± pokrojon± w półplasterki i start± na na małych oczkach tarki ugotowan± marchewkę, oraz majeranek. Gotować 2 minuty i doprawić do smaku sol± pieprzem i przypraw± maggi.
|