Składniki: - 4 plastry schabu bez kości - 1 jajko - 1 łyżka mąki - 1 szklanka tartej bułki - 2 łyżki Planty lub oleju do smażenia - sól - pieprz (ew. łyżka vegety zamiast soli)
Sposób przygotowania: Plastry mięsa opłucz w letniej wodzie. Następnie na twardym podłożu ułóż ścierkę, na to deskę. Rozbijaj tłuczkiem plastry mięsa tak, aby przynajmniej o połowę zwiększyły swoją powierzchnię. Przygotuj sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane, surowe jajko na drugim - bułkę tartą zmieszaną z mąką, solą i pieprzem (ew. vegetą). Bierz przygotowane kotlety i dokładnie obtaczaj je najpierw w jajku, a potem w panierce. Rozpuść i porządnie rozgrzej na patelni tłuszcz (powinno być go sporo, tak, żeby równomiernie pokrył całe dno patelni) i ułóż na płastko kotlety. Smaż po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu (uważaj, tłuszcz może pryskać!), kiedy kotlety się obsmażą i zrumienią, możesz zmniejszyć płomień i przykryć patelnię pokrywką (ale zaglądaj pod nią od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia). Po 4 -5 minutach smażenia kotlety będą gotowe do wykładania na talerze.
|