Nico - 2010-08-24 00:42:57

Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka tartej bułki
- 2 łyżki Planty lub oleju do smażenia
- sól
- pieprz
(ew. łyżka vegety zamiast soli)

Sposób przygotowania:
Plastry mięsa opłucz w letniej wodzie. Następnie na twardym podłożu ułóż ścierkę, na to deskę.
Rozbijaj tłuczkiem plastry mięsa tak, aby przynajmniej o połowę zwiększyły swoją powierzchnię.
Przygotuj sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane, surowe jajko na drugim - bułkę tartą zmieszaną z mąką, solą i pieprzem (ew. vegetą).
Bierz przygotowane kotlety i dokładnie obtaczaj je najpierw w jajku, a potem w panierce.
Rozpuść i porządnie rozgrzej na patelni tłuszcz (powinno być go sporo, tak, żeby równomiernie pokrył całe dno patelni) i ułóż na płastko kotlety.
Smaż po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu (uważaj, tłuszcz może pryskać!), kiedy kotlety się obsmażą i zrumienią, możesz zmniejszyć płomień i przykryć patelnię pokrywką (ale zaglądaj pod nią od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia).
Po 4 -5 minutach smażenia kotlety będą gotowe do wykładania na talerze.

www.etipb.pun.pl www.nh-team.pun.pl www.mat2011ps.pun.pl www.miniwwe.pun.pl www.scoigi2klan.pun.pl